Categorieƫn
bouw en wonen

timmermansuitrusting

Dak laten coaten

Toen de eerste nederzetting in Amerika kwam, was de timmerman de eerste die een kolonie stichtte. Het moedwillige verval van huizen kwam ruwweg tot stand, en langzamerhand zijn we gekomen tot de situatie waarin we graag zeggen dat we zouden willen dat alles in het leven ‘CDB’ is ( ontbonden wordt teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat, zoals bij boomstronken). De timmerman beseft dat geen enkel huis helemaal goed is tot het geraamte vierkant is.

Er zijn verschillende soorten timmerlieden: meubelmaker, verdiepingstimmerman, vloertimmerman, vlondertimmerman, en dakontwerper. Er zijn een paar timmerlieden die ook belast zijn met het installeren van vloeren, deuren, en ramen – zoals: elektricien, loodgieter, metselaar, dakdekker, tegelzetter

Kabinettimmerlieden maken kasten en opbergruimten, etagetimmerlieden richten bestaande gebouwen op of passen ze aan, dek-timmerlieden bouwen, onderhouden, herstellen en plaatsen daken. Daarvan is de verdiepingstimmerman gelijk aan de dek- en dakconstructeur. Timmermannen kunnen ook slotenmakers zijn. Het uitgebreide gereedschap van een timmerman kan ook andere beroepen helpen, zoals loodgieter-geschoolde timmermannen.

Hoewel de timmermanskit misschien uit het volledige gereedschap zal bestaan, zullen sommige gereedschappen ‘huis aan huis’ worden gebouwd. Bijvoorbeeld, een meetlint, hamers, meetwiel, waterpas, timmermanspotloden, en hamers met alle bijbehorende gadgets komen in een doos die eigenaars typische ’timmermans gereedschapskist’ is. De meeste timmerlieden zullen in het begin niet veel meer zijn dan klusjesmannen. De gereedschapskist van een timmerman bestaat meestal uit handgereedschap, zoals een hamer, een nagelpons, schroevendraaiers, linialen en vierkanten, een waterpas en timmermanspotloden. Deze “timmermansuitrusting” bestaat uit een ladder, een zaag, een reciprozaag en een hakzaag. Aangezien de “gereedschapskist van de timmerman” nogal uiteenlopend kan zijn, bespreken we een paar van de grotere gereedschappen voor degenen die meer mechanisch te werk willen gaan.

Een daarvan is de cirkelzaag. Dit is een handgereedschap met een blad dat horizontaal op het oppervlak van het handvat is gericht. Dit gereedschap is onmisbaar voor timmer- en stutwerk. Het zaagt met de nerf mee, niet ertegenin. De cirkelzaag maakt ook snel werk van houten palen en andere afwerkingen.

Een handzaag wordt meestal gebruikt voor het afzagen of terugsnoeien van houten palen. Drywallraper is een ander vakman gereedschap dat handig is voor het wegwerken van verbinding. Tegenwoordig zijn er elektrische zagen met verschillende soorten bladen.

Een decoupeerzaag is in wezen een gereedschap om gebogen patronen in hout te zagen. Daartoe moet de decoupeerzaag op een “gebroken” manier langs de zaagsnede worden bewogen. Dit wordt gedaan zodat de gedeeltelijke celwand van het hout bloot blijft – het deel van het hout dat wordt doorgezaagd, wordt dan gebruikt als patroon voor het patroon.