Categorieën
bouw en wonen

Taxatiekosten

taxatie kosten

Wat zijn taxatiekosten?

De taxatiekosten zijn één van de bijkomende kosten bij het afsluiten van een hypotheek. Het zijn de kosten voor de waardebepaling van een woning door een onafhankelijke taxateur. Dit is nodig om de marktwaarde van de woning te bepalen. De taxateur mag op geen enkele wijze betrokken zijn bij de koop van de woning. De taxatiekosten staan niet vast en kunnen variëren per taxateur.

Verplicht én handig

Voor het afsluiten van een hypotheek is het verplicht om de taxatiewaarde te laten vaststellen door een onafhankelijke taxateur.

Maar de taxatiewaarde kan ook nuttig zijn. De taxatiewaarde kan uw onderhandelingspositie versterken bij de onderhandelingen over de koopsom. Met de taxatiewaarde van een onafhankelijke taxateur staat u sterker. De taxatiekosten worden betaald door de koper. Het is dus een goede investering en de taxatiekosten kunnen ook nog eens eenmalig worden afgetrokken van de belasting.

Taxatierapport

De onafhankelijke taxateur maakt een taxatierapport op. In het taxatierapport staat de taxatiewaarde en op welke punten deze gebaseerd is.

Belangrijke factoren die de taxatiewaarde bepalen zijn:

  • De ligging van de woning
  • De grootte van de woning
  • Het type woning
  • De staat van onderhoud van de woning
  • NWWI taxatie